Kjøp boken min HER!

oktober 09, 2011

På besøk i Piemonte: Pelissero - Barbarescos beste utsikt?

Pelissero finner vi vakkert beliggende på et høydedrag ved landsbyen Treiso, i hjertet av Barbaresco.

Utsikten fra gården er i toppklassen, og vinene holder også et svært høyt nivå. Produsenten er godt representert på Vinmonopolet, og importeres gjennom Moestue Grape Selections.

At vinene er populære i Norge blir enda tydeligere da jeg i bokhylla finner et par norske titler. Hvorav selveste 'Harstadboka', billedboka om hjembyen min, lyser i mot meg. Her har restauranten 'de 4 roser' vært på besøk! I tillegg er en signert utgave av Klaus Hagerups ypperlige reiseskildring 'Lykke i Piemonte' trygt plassert i samme bokhylle.

Pelisseros produksjon er på ca 200.000 flasker pr år, fordelt på 11 ulike viner. De kan betraktes som moderne i sin tilnærming - teknologien er det lite å si på, og temperaturkontroll, stål og barrique er alle fremtredende innsatsfaktorer.

SMAKINGEN:

Dolcetto d'Alba Munfrina 2010
€6.50 / 154,- på polet
Lunchvinen/hverdagsvinen får ca et halvår på stål før den tappes. Fruktig og med en typeriktig svakt bitter finish. Du finner den på mange vinkart rundt omkring vårt langstrakte land. OK pris på polet, og en vin til å stole på.

Barbera d'Alba Piani 2009
€10.50 / 189,- på polet
9 måneder på fat, noe barrique og noe på 50 hektoliters fat. Fatpreget er tilstedeværende både på nese og munn, men uten å overdøve frukten. Fin kompleksitet og mer enn gjennomsnittlig fylde noteres.

Langhe Nebbiolo 2009
€11.00 / 212,- på polet
Typeriktig, ung nese. Strukturert med stramme tanniner. Laget på unge vinstokker, og en minoritet av vinen har sett barrique. Greit eksemplar, men ikke av mine absolutte favoritter.

Long Now Langhe Rosso 02009
€21.00 / ikke på polet
50/50 Nebbiolo og Barbera. Nebbioloen hentes fra en vinmark som akkurat ligger utenfor grensen til Barbaresco. Laget i en rund og kraftfull stil. Vanilje og fruktsødme dominerer. Massiv, og appellerer ikke helt til meg. Artig detalj at årgangen skrives med fem siffer.

Barbaresco Nubiola 2008
€21.00 / ikke på polet
Frukten hentes fra seks ulike vinmarker. Temperaturkontroll og ståltanker er de moderne innslagene. I tillegg ser deler av vinen barrique, mens resten lagres på 50hl. Fremsto ung og noe forknytt.

Barbaresco Tulin 2008
€30.00 / 392,- på polet
Kombinerer det beste fra to verdener med 50/50 lagring på henholdsvis barrique og 50hl, totalt 18 måneder. Kommer fra én enkelt vinmark, høyt beliggende (450 m.o.h). Fin kompleksitet, forførende frukt kysset av eik. Tørr finish, og har mange gode år foran seg. Dagens favoritt.

Barbaresco Vanotu 2007
€43.00 / 482,- på polet
Dette er selveste flaggskipet. Mye krydder og toner av lær. I og for seg fascinerende, men noe firkantet og outrert for øyeblikket. Kraftfull, og tydelig dominert av eik fortsatt. God fruktkonsentrasjon og vil vinne på videre lagring.

Det hele starter med en aldri så liten geografi-time..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics