Kjøp boken min HER!

oktober 19, 2011

På besøk i Piemonte: Fotogene Angelo Negro

Gården Angelo Negro ligger som et smykke blant vinmarkene i Roero, ikke langt fra landsbyen Monteu Roero.

Bygningen er oppført i en klassisk stil og ser derfor ut som at det har stått der i noen hundre år allerede - men det er faktisk et relativt nytt bygg. Arkitektur, og beliggenhet gjør dette til et meget fotogent sted.

Produsenten er svært opptatt av å ha en naturlig tilnærming til vinproduksjonen, og de er svært bevist deres ansvar for å forpakte både fortid og fremtid. I likhet med prinsipper som flere andre produsenter i området følger (f.eks. Vajra) avhenger vinifiering og fatlagring av årgangen.

Total produksjon ligger på rundt 300.000, hvorav flaggskipet Sudisfà Roero Riserva lages i ca 3.500 eksemplarer. Prisnivået er sympatisk, og spenner fra ca €6 til €25 for nevnte Sudisfà. 19 ulike viner røper at spennvidden er stor, og foruten rødt og hvitt lages det også spumanti, brachetto og en lett sprudlende moscato.

Vi ble møtt og vist rundt på anlegget, både innendørs og utendørs av en japansk intern. Hun viste seg å være sommelier i hjemlandet, men hadde nå tibrakt to år i Piemonte for bygge opp kunnskap om vinene hun solgte på restauranten hjemme i Japan. Utrolig dedikert dame!

Av de 19 vinene, ble åtte valgt ut for nærmere undersøkelse.

To ulike uttrykk av den hvite Arneis ble smakt: Perdaudin 2010 (€9) er et rent ståltankprodukt, med battonage over en seks måneders periode for å øke "dybden" og kompleksiteten i vinen. Fin fedme med både grønne og tropiske toner. Den var nok en større favoritt enn Gianat 2008 (€14) som har hatt en runde innom de små eikefatene.

Negro lager også to musserende viner, begge laget på tradisjonell (Champagne) metode. Den ene, Maria Elise Rosè er laget 100% på Nebbiolo og dedikert mor sjøl. 18 måneder sur lie, spennende nytt bekjentskap i en relativt rik stil.

Av husets tre ulike Barbera d'Alba smakte jeg de to billigste. Dina 2009 er den billigste (€6.20 / 125.50 på polet), og den som falt mest i smak. Klassisk nese av kirsebær, god fruktsødme og fylde. Punching above its weight i nevnte prisklasse på polet. Nicolon 2009 (€11) er mer påkostet med tilført struktur fra eikefatene, uten at den nødvendigvis fremsto så mye mer spennende.

To Roero DOCG finnes også i utvalget. Prachiosso 2007 (€14) fremsto innsmigrende og myk, med avdempet og pent parfymert Nebbiolofrukt. Godt kjøp! Sudisfà Riserva 2005 (€25) er flaggskipet, og ser mer ny eik. Tilbringer 24 måneder på fat, hvorav 1/3 nye. Mer struktur, og mer eikeparfyme. Sitter godt.

Gårdens Brachetto ble også prøvd. Denne søte røde frizzanten byr på en svært aromatisk nese, og er kanskje ikke det enkleste å matche med mat. Jordbær nevnes ofte, og vår japanske venn røpet at de ofte åpnet en flaske til helgefrokosten. Fint da at alkoholnivået er lavt:)

På polet finner du for tiden følgende viner. Spesielt Dina Barbera d'Alba kan trekkes from som et meget godt kjøp.


Link til produsenten: Negro Angelo & Figli

PS! Til forskjell fra svært mange andre produsenter i området (bortsett fra de aller største), er Negro åpen for drop-in smaking innenfor åpningstidene.

Pent anlegg og gode viner gjør det absolutt verdt å svinge innom om du er i nærheten.

Skjell og fossiler funnet i vinmarkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics