Rundt trehundre nyheter/årgangsendringer har blitt smakt i det som (sammen med julislippet) er et av årets minste vinslipp. Ekstra gledelig at andelen spennende viner var sjeldent høy - sånt liker vi! Godbitene fra bestillingsutvalget skattekammeret presenterer jeg denne gangen over fire artikler. Først ut er de små partiene som risikerer å bli utsolgt fort! En eklektisk blanding av tradisjonelle viner og frekke dråper som utvider grensene. Legg spesielt merke til sørafrikanerne. Det lanseres nemlig en rekke viner fra spennende produsenter som Testalonga (Craig Hawkins), Intellego (Juergen Gouws) og sjeldenheter fra Eben Sadies old vine series (ikke alle er nevnt i denne artikkelen). Dette er viner som nærmest er umulig å få tak i, være seg i Cape Town eller London. Så pass på og benyttt deg av sjansen!
En real kortstokk med nye viner, 52 i tallet, er det som ankommer polhyllene i dag. Jeg har smakt alle disse, og skilt kløver tre og ruter fire fra joker og ess. Ja, kort og godt plukket frem de beste kortene i stokken. Det er et nokså variert nyhetsslipp. Polet satser blant annet på høykvalitets californisk zinfandel, med det resultat at nå er endelig Ridge Lytton Springs å finne i basisutvalget. Seghesio Cortina 2010 og Dry Creek Old Vine Zinfandel 2012 er gode alternativer i en litt mer beefy og varm stil. Fra Frankrike lanseres ikke mindre enn sju viner fra Corbieres (Languedoc-Roussillon), greie viner uten de store høydepunktene. Blant de sju nyhetene fra Burgund er det en rødvin fra Auxey-Duresses som stikker seg ut som det beste kjøpet. Totalt fant åtte viner plass på listen over Husets vin nyhetsanbefalinger:
Den riktige kombinasjonen av vind, sol, nedbør og tørke skaper den beste italienske vinen - og norske tørrfisken. Denne fellesnevneren er nå blitt film.
Slik presenteres kveldens (20:00) program på TV 2. Stopp pressen: programmet er utsatt til onsdag 14. januar, samme tid. Norges Sjømatråd kan videre fortelle at "TV2s program tar seerne på torskens reise fra havet utenfor Lofoten til Piemonte i Italia. Der vil programleder Guri Solberg la publikum oppleve hvordan norske og italienske kokker anvender torsken til å lage spennende retter for kresne italienere. Seerne vil møte italienske vinprodusenter og få høre hvordan de, som de norske fiskerne og sjømatbedriftene, jobber med å bringe frem det beste fra sin region - med kompetanse, godt håndverk og ved å spille på lag med naturen." Jeg har liksågodt tjuvstartet denne reisen i glasset. Og smakt på et utvalg av vinene fra noen av produsentene du får hilse på senere i kveld. Her er de:
Januar er (i likhet med mai og september) en av årets tre måneder hvor det tillates å justere prisene på varer som ikke tas ut av sortimentet. Det er derfor en omfattende liste denne gangen, med en rekke saftige godbiter å velge mellom!