Kjøp boken min HER!

desember 25, 2012

På besøk i Piemonte: Castello di Verduno. Med pasjon for pelaverga


- I can not drink wine to pizza! 

Tydeligere kan det ikke sies enn Marcella Biancos umiddelbare reaksjon på mitt spørsmål om hun velger vin eller øl til nevnte rett. Men nå jeg reiste selvsagt ikke til Verduno i Barolo-området bare for å intervjue om vinmakerens pizzavaner..

Det er nemlig noe spesielt forlokkende med Verdunos baroloer. Den klokkeklare aromatiske nesen, den transparante elegansen og den krydrete fruktigheten. Du skal være rimelig knallhard om du ikke lar deg forføre av dette.

I tillegg er det jo den sjeldne røde druen pelaverga, druen som bare* finnes akkurat her i Verduno. Og en drue som gir lettbente og saftige viner, med smak av urter, krydder og friske røde bær.

Nettopp pelaverga er noe Castello di Verduno absolutt tar seriøst. Og med seriøst mener jeg at de har en herlig leken og nysgjerrig tilnærming til hva de kan få til med denne druen. Til og med passito har blitt prøvd ved et par anledninger, men det droppet de etter å ha innsett hvor mye arbeid som spinkle 50 liter vin krevde.

I dag er de derimot den eneste produsenten som lager både metodo classico spumante (musserende) og hvitvin på druen. Spumanten lages det kun ca 1.000 flasker av årlig, mens den hvite lages i noe større volum - 3.400 i 2011.

2006 var første forsøk på hvit pelaverga, og den var intet mindre enn "horrible" i følge Marcella. Allikevel fortsatte de eksperimenteringen, og med stadig bedre resultater. De senere år har de hentet frukten til den hvite pelavergaen fra 10 utvalgte rader i vinmarken. Her har de latt bladverket gro fritt for å redusere modningen i druene. Men fra og med 2011-årgangen hentes druene fra en egen vinmark hvor soleksponeringen er mindre - og dermed også et mer syrefriskt druemateriale.

Til tross for en årlig produksjon på moderate 60.000 flasker, så kan Castello di Verduno sammen med G.B.Burlotto og Fratelli Alessandria karakteriseres som de "tre store" fra dette hjørnet av Barolo. 15 ulike viner produseres, men Marcella sier at "you will never see international varieties here". Her er det de lokale druene som regjerer.

Vinene til Castello di Verduno er relativt tradisjonelle i uttrykket. Fermentering foregår i åpne gjæringskar og deretter får vinene et langt opphold i store fat (12 til 40hl). Barrique anvender de ikke, da de mener at disse små fatene gir for rask utvikling av vinen.

Castello di Verduno er en av svært få produsenter som har tillatelse til å vinifiere sin barolo utenfor området. Av historiske årsaker anvendes kjelleren i Barbaresco til vinifiering, mens kjelleren i Verduno kun brukes til lagring. Totalt besitter vinhuset omlag 5 hektar i begge områdene.

Blant sine personlige favoritter i området nevner Marcella navn som Conterno Fantino, Germano Ettore, Renato Ratti og den prisgunstige Produttori del Barbaresco. Alle disse finner vi i Norge.

Noen viner:

Det er umulig å komme utenom pelaverga. Basadone er navnet, og ferskeste årgang er 2011. Den fremstår enda mer lettbent og hakket mindre intens enn utgavene til Burlotto og F'lli Alessandria.

De lager også en delikat og floral Barbaresco (2008) til €18, i tillegg til to enkeltmarkviner fra Faset og Rabajà i Barbaresco. Rabajà 2006 besitter det meste for fortsatt mange gode år i kjelleren, mens Faset 2007 er vidunderlig drikkeklar allerede.

Vinene fra Castello di Verduno finner vi dessverre ikke i Norge.


* Eksperimentelle forsøk med pelaverga har blitt gjort i barbaresco-området, men resultatet var ikke imponerende, og den manglet blant annet det særegne krydderpreget druen får i Verduno.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics